Despre prejudecata…

Un grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legătură de banane. Cînd o maimuţă se urca pe scară sa ia banane, unul dintre oamenii de ştiinţa arunca o galeată cu apă rece peste cele rămase la sol. După o vreme, cînd o maimuţă încerca să urce scările, celelalte o opreau. După mai mult timp, nici o maimuţă nu se mai suia pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.

Atunci, oamenii de ştiinţă au înlocuit una dintre maimuţe. Primul lucru pe care l-a făcut maimuţa nouă  a fost să se urce pe scară. Dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. Oamenii de ştiinţă au înlocuit pe rînd toate maimuţele din grup. După cîteva bătai nici un membru al noului grup, nu se mai urca pe scară. În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodata o baie cu apă rece, loveau maimuţele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie intrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, poate că răspunsul ar fi sunat cam aşa: “Nu stim. Lucrurile întotdeauna au fost asa, aici…

“E mult mai usor să dezintegrezi un atom decît să scapi de o prejudecată”, spunea Albert Einstein. Constatare care se potriveşte şi în cazul “maimuţelor”. :)